2015/07/12

Kakaós csiga

Évi talált egy (szerintünk) tuti receptet, amit szeret itthon az egész család.
 
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 ek olaj
1 csipet só
1 ek cukor
szükség szerint tej (kb. 3 dl szokott lenni)
Töltelék: 5 dkg vaj + 5 dkg margarin, kakaópor (általában Nesquick-et használunk), porcukor
Sütés közben: 2 dl tej vaníliás cukor (1-2 zacskó)
 
Elkészítés:
1. Élesztőt felfuttatjuk (langyos tejben a cukorral).
2. Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját, sót és ha szükséges, még tejet, hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk. Utána hozzáadjuk az olajat, majd duplájára kelesztjük.
3. Elő szoktam készíteni közben a további hozzávalókat. A margarint és a vajat mikróban megolvasztom teljesen folyékonyra. A vaníliás cukros tejet inkább 1-1,5 dl tejből készítem egy vaníliás cukorral általában, de ha még szükséges, akkor készítek még egy adagot belőle. A sütőt 200-220 C-ra előmelegítem.
4. A tésztát 1-2 mm vastag, kicsit nagyobb, mint A/4-es téglalappá nyújtom (ha ragad a tészta, akkor egy kicsit lehet lisztezni, de általában nem szükséges). Megkenem a vajas margarinnal, megszórom kakaóporral (általában annyira, hogy csak néhol látsszon a tészta a kakaó alatt), és teszek rá halványan porcukrot. Természetesen ezt ízlés szerint lehet változtatni. Feltekerem a hosszabbik oldala mentén kezdve a görgetést. Kb. fél cm széles szeletekre vágom a hengert.
5. Beteszem a kimargarinozott, lisztezett tepsibe kb. 1 cm-es távolságokra (így pont össze fognak érni a sütés végére, de még szét lehet őket választani). A tetejüket a margarinos vajjal megkenem.
6. Sütés. Addig, amíg éppen elkezd pirulni (nálunk 10-15 perc) a teteje (ha túl már piros lesz a legtöbb teteje, akkor kemény lesz a csiga). Akkor kiveszem, mindegyikre kanállal csöpögtetek vaníliás tejet (általában egy ek van.tej 3-4 csigára elég). Visszateszem még 2 percre a sütőbe. Kiveszem, kész. :)
 
Ha nem akarsz annyit vacakolni vele, akkor lehet vastagabb szeleteket is csinálni, úgy belefér 2 nagy tepsibe is.
 
Tipp: Ha túl szorosra lesz tekerve, akkor a közepe fel fog emelkedni sütés közben - persze, ez nem von le semmit az ízéből.

Nincsenek megjegyzések: