2012/02/20

Citadella

Már hónapok óta gyűjtöm az ihletet és az ihletet, hogy végre egy valamivel komolyabb hangvéteű társasjátékról is írjak. Ugye a korábbiakban főképpen olyan felnőtt játékokról írtam, ahol teljesen háttérbe szorult, esetleg el is tűnt a dobókocka használata. Aztán persze írtam olyanokról is, amelyek kártyajátékok és főleg a színekre és a számsorrendiségre kell figyelni.


A Citadella is egy kártyjáték, ahol a pontokat jelző elemeken tűl tényleg csak lapok vannak. Méghozzá olyanok, ahol nem az a lényeg, hogy egy adott színből sorokat építsünk, hanem egészen más.



A kártyalapok között megkülönböztethetünk szerepkártyákat, valamint kerületkártyákat. Az előbbiekből az alapjátékban 8 található, de ez a magyar kiadáshoz mellékelt The dark city kiegészítőnek köszönhetően tovább 12 lappal bővült. A kártyapakli maradék részét az épületkártyák teszik ki. Ezeket kell a játék során felépíteni vagy inkább megvásárolni, hogy az azok adta bónuszok segítségével mi lehessünk a játék győztesei.



A Citadellát általában kettesben szoktam játszani a feleségemmel, de a szabályok lehetőséget nyújtanak akár hét- vagy a kiegészítővel nyolcszemélyes(!) játékra is. Azt hiszem, hogy eddig négyen voltunk a legtöbben. Szerencsére ezekben a kombinációkban is ugyanúgy élvezetes és használható volt a játék, és azt hiszem, hogy ennél több fővel is jó szórakozást tud nyújtani. Főleg, mivel úgy biztosan több konfrontáció történik a játékosok között.


A játék köreiben kiválasztunk magunknak egy szerepet, ami kevés játékos esetén kettő is lehet. A szerepkártyákon lévő számok jelentik az egyes szerepek sorrendjét. Mindig a legalacsonyabb számúval kezdjük a játékot, majd úgy haladunk felfelé a végrehajtásban. Lássuk, hogy milyen szerepek vannak az alapjátékban és nagy vonalakban mire is használhatóak.




1. Orgyilkos
Az ő akcióját hajtuk végre legelőször, ezért egy 2 vagy 3 személyes játékban nagy előnyt tud nyújtani. Főleg, hogy az ő akciója abból áll, hogy legyilkolhat egy megnevezett játékost (pl. azt mondja, hogy a királyt, építészt és nem azt, hogy Jóskát vagy Janit).


2. Tolvaj
Egy általa megnevezett karaktertől el tudja lopni az összes összegyűjtött érméjét.


3. Mágus
Lehetősége van a kézben tartott kerületapjai kicserélésére, vagy a pakliból vagy egy másik játékostól.


4. Király
Aki a király szerepet választja, az megkapja a királybábut, valamint ő választhat először a következő körbena szereplapok közül. Ezen kívül minden sárga épület után kap 1 aranyat.


5. Püspök
Védelmet élvez a hadúr támadásaival szemben, valamint minden kék kerület után kap 1 aranyat.


6. Kereskedő
Minden akciója után kap egy aranyat, valamint minden zöld épület után.


7. Építész
Egy körben lehetősége van 3 építésre is, valamint minden akciója után kezébe vehet 2 lapot a pakliból.


8. Hadvezér
Lehetősége van egy karakter egyik kerületének lerombolására, valamint a piros kerületek után 1 arany szerzésére.


Amikor egy adott szerepre kerül sor, akkor az a következőket hajthatja végre:
- cselekvés: ahol vagy két aranyat veszel magadhoz, vagy húzol két lapot és az egyiket megtartod magadnak,
- kerület építése: itt aranypénzért lehet kerületek vásárolni
- a szerep végrehajtása: ezt elvileg bármikor meg lehet tenni a saját körön belül, de az egyedüli kitétel, hogy csak egyszer


Sajnos a játékszabály és annak ismeretetése, vagy az én rövid írásom nem tükrözi a játék igazi hangulatát. Ezekből nem érezhető át az a küzdelem, melynek során igyekszünk a 12. kerületlapot is letenni magunk elé, hogy ezzel véget vessünk a játéknak, lehetőleg győztes félként. Nem lehet leírni a pókerarcok mögötti stratégiát, hogy vajon az ellenfelünk milyen szerepet választott és az ugyan jó vagy rossz lesz majd nekem.


A Citadellát a Fantasy Flight Games adta ki, amely elég híres a minőségi alapanyagokból készült, gyönyörű grafikájú játékairól. Ez ugyan a Silver Line sorozatban látta meg a napvilágot, ami ugyan a B-kategóriát jelöli, de itt egyáltalán nincs erről szó. A Citadalla egy nagyon jó két és többszemélyes játék, amely bizony sok A-kategóriás játékot is lazán maga mögé utasít, ezért mindenképpen ajánlott vételnek gondolom minden játékoskedvű családnak. Az árral sem lehet probléma, hiszen egészen baráti összegért a miénk lehet a nagyobb társajáték-szakboltokból. Az egészel csak egyetlen egy problémánk lehet, mégpedig az, hogy a doboz oldalán a rejtélyes "hátéka" szó szerepel...


(A képek a http://www.boardgamegeek.com/ oldalról vannak.)

2 megjegyzés:

Laslow írta...

Az új kiadásban már nincs "hátéka", helyette "játéka" szerepel. Amúgy tényleg jó a játék, sőt, nagyon jó a sok kombinálástól, hogy ki melyik szerepet képviselheti épp. Szeretem. Mi is sokat játszottuk ketten, de 5-6 emberrel is játszottuk már párszor, és úgy is jó volt (kivétel lehet az az eset, ha valaki tényleg percekig gondolkozna a szerepválasztásán, akár mert nem ismeri még rendesen a szerepek tulajdonságait, akár mert túlkombinálja - szerintem 10 másodperc minden esetben elég a megfontolt szerepválasztásra).

Alex J. Cavanaugh írta...

Looks like a cool game - sorry I can't read any of the text.
Thanks for stepping by today!