2009/09/07

Barney és barátai

Nincs mit a dolgon szépítenem és egyenesen ki kell jelentenem: a lányunkból sorozatfüggőt csináltam. Egyszerűen valami hihetetlen mámor uralkodik el rajta, amikor végre láthatja kedvenc sorozathősét. Ugyanakkor néha egyszerűen hisztiszerűen követeli "Pá! Pá! Pá!" felkiáltásával, hogy ő bizony a lila dinoszauruszt akarja nézni.


Miről is van valójában? Annamária korában az egyetlen nézhető gyermekcsatorna, a JimJam műsoráról. A Baby TV-t már erősen kinőtte így 20 hónaposan, és ott túl lassan mennek az események, a többi gyermekcsatorna meg egyszerűen botrány. Van azokon valami jó műsor? Esetleg valaki tudna valami jót mondani? (a Spongybobtól kíméljetek).

Szóval Barney egy plüssdinoszaurusz, aki a 22-24 perces műsor első néhány percében átváltozik emberméretűvé. Ezt követően pedig belendül az igazi játék, tánc, móka, kacagás és szórakozás. A nagy lila "szörny" barátai igazi gyerekek, akiket próbál jóra nevelni. Teszi ezt közben úgy, hogy sokat énekelnek és játszanak. Igazi gyermeknevelős műsor, ami nem agresszív agymosó techikával veri bele a gyerekbe, hogy mit szabad és mit nem.


Egy-egy rész általában egy külön témára épít. Hol a számok kerülnek bemutatásra, hol a közlekedési szabályokról van szó, de volt már olyan rész is ahol az önzetlenség kerül a fókuszba.

A gyermekeken és Barney túl még meg szokott jelenni néha egy-két igazi felnőtt, élőállat vagy két további dinójelmezes. Ez utóbbiak feltűnése általában mindig viccesebbé teszi az egész műsort, és kevésbé érezhető a tanító jelleg. Annamária kedvence a minden műsor végén lévő "I love you" (Itt vagyunk, jó nekünk, hogy barátok lehetünk) dal, aminek következtében odajön hozzánk, megszeretget minket és talán még puszit is a pacsi mellett.

A lányom egyszerűen imádja. A dalokat és táncolós részeket átugrálja, közben pörög és szaladgál. Igazából arra is jó, hogy lefárassza. Közben pedig figyel azokra a szavakra, amik a műsorban elhangoznak és próbálja utánozni.

Az egyetlen gond az egész "sorozattal", hogy bár több évadja létezik külföldön, nálunk csak 1-2-t lehet látni. Eddig neten is csak valami 38 részes csomagot találtam, és igazából ezek a részek mennek a JimJamen is. Remélem, hogy idővel majd azért frissítik a tévében nézhető kínálatot és hogy majd neten is elérhető lesz több rész. Arra is érdemes még figyelni, hogy havonta szokott változni a műsorrend, úgyhogy nem biztos akkor kezdődik a műsor, amikor a gyermeket elé ültetjük.

Esetleg ha valaki tud Barney plüssállat beszerzési helyet, akkor szólhatna. Annamáriának jó ajándék lenne.

1 megjegyzés:

Atish74 / Tejes írta...

Egy kis felületes 'gugli' keresés után íme:

http://www.mixmarket.hu/index?store=jatek_mix&page=product&bid=barney-beszelo-pluss-ebreszto&select=&level=&category=&IMRSID=39oqc0govn853n0rtrue22tv67

http://www.mixmarket.hu/index?store=jatek_mix&page=product&bid=W-513119-barney-riff&sele

http://www.jatektoys.hu/index.php?menu=1&shopid=1741

Sorry Rave, de nem tudok neked normális linket szerkeszteni ide neked, Élvezetes böngészést, ha segíteni tudtam.